top of page
Obrázek autoraLenka Petríková

Domáce ghee bez varenia - rýchlo a jednoducho!

Milujem recepty, ktoré sú rýchle a nenáročné na čas. Uznávam, že čo sa týka varenia tak som zväčša lenivá. Keď som objavila recept na výrobu ghee masla pečením, tak som sa veľmi potešila keďže jeho príprava varením je časovo náročná. A tak som sa rozhodla, že sa s vami o tento recept podelím.


Ghee maslo môžete využiť do väčšiny receptov, kde potrebujete pridať tuk. Vyskúšajte napríklad recept na moje Chutné guľky z netradičnej ingrediencie, do ktorých sa ghee maslo vynikajúco hodí.


Ak nepoznáte ghee maslo (resp. prepustné maslo), tak vám ho trošku priblížim. Napriek tomu, že ghee maslo je vyrábané z klasického masla, tak má oproti klasickému maslu niekoľko výhod:

  • ide o čistý maslový tuk,

  • vonia a chutí lepšie ako klasické maslo,

  • nepripaluje sa a je teda ideálne na smaženie (dymový bod klasického masla je 177°C.,pričom u ghee masla to je až 252°C),

  • zlepšuje trávenie hlavne vďaka butyrátu, ktoré obsahuje,

  • ak je správne prefiltrované, tak neobsahuje laktózu a ani mliečnu bielkovinu a teda je vhodné pre ľudí s laktózovou intoleranciu a alergiou na mliečnu bielkovinu,

  • je plné vitamínov a antioxidantov,

  • je vhodné pre väčšinu ľudí trpiacich na reflux.


K výrobe ghee masla budeme potrebovať:

  • klasické maslo,

  • nádobu na pečenie (napr. jenskú misu)

  • sterilný pohár s vrchnáčikom,

  • gázu alebo filter na čaj/kávu, prípadne starú bavlnenú plienku.













Postup je veľmi jednoduchý: maslo vložíme do misy a dáme piecť na cca 30-60minút (podľa množstva masla) do rúry vyhriatej na 100°C. Maslo necháme v rúre dokým sa nám celé neroztopí.

Maslo vložené do rúry
Roztopené maslo po 40 mintútach










Potom čo vidíme, že sa maslo roztopilo a vytvorili sa nám dve vrstvy - biela spodná a vrchná žltá (tuková), tak sa snažíme veľmi opatrne oddeliť žltú vrstvu od usadenej bielej - napr. za pomoci naberačky. Bielu vrstvu vyhodíme a žltú prelejeme do čistého pohára. Po vychladnutí uzavrieme. Takto pripravené maslo by nám malo vydržať v chladničke aj pol roka.


Prípravu ghee masla pečením si môžete pozrieť aj na mojom youtube kanály.



Tip na záver:

V tom prípade, že trpíte na laktózovú intoleranciu, tak by som odporúčala žltú vrstvu ešte prefiltrovať napr. cez starú plienku alebo filter na čaj/kávu.


Ak sa trápite s tráviacimi problémami či žalúdočným refluxom, využite moje poradenstvo v oblasti stravovania a doplnkov výživy, ktoré môžu vaše nepríjemné symptómy eliminovať.





Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page