top of page
Obrázek autoraLenka Petríková

Zdravé gumové medvedíky

Aktualizováno: 14. 5. 2021

Rýchly recept, ktorým potešíte každé dieťa – gumový medvedíci a gumové žížalky. Bez zbytočného rafinovaného cukru, dochucovadiel, voskou či emulátorov. Jednoducho chutný, rýchly a zdravý recept. Ak máte k dispozícií ešte aj sladké, domáce ovocie, tak máte vyhrané. Tento recept je vhodný aj pre tých, ktorí dodržiavajú eliminačnú fázu Autoimunitného protokolu.


Na prípravu budeme potrebovať ovocie a želatínu. Použiť môžeme v podstate hoc aký druh ovocia. Fotka v blogu je z obdobia keď sme mali domáce voňavé broskyne. Na výrobu gumových medvedíkov používam kvalitnú hovädziu želatínu (napr. od značky Great Lakes). Kvalitná želatína sa oproti tej obyčanej z obchodu líši tým, že je vyrobená z voľne pasúceho sa dobytka. Nájdete ju pod označením "grass fed". Len tento druh želatíny je kvalitným zdrojom aminokyselín, vrátane tých esenciálnych. Použiť však môžete aj klasickú želatínu, ktorú kúpite bežne v obchode.


Výroba gumových medvedíkov je časovo nenáročná. Náročné (hlavne pre malých maškrntíkov) bude len čakanie na tuhnutie želatíny :)


Na výrobu budeme potrebovať:

  • 1/2 šálky vody,

  • 1/2 šálky ovocného pyré,

  • 3 zarovnané PL želatíny a formu na gumových medvedíkov.


Postup je veľmi jednoduchý: tyčovým mixérom si ovocie rozmixujeme do podoby pyré. Vodu nalejeme do hrnčaka a pomaly zahrievame. Keď je voda zohriata (pozor, nesmie vrieť!), prisypeme do nej veľmi pomaly želatínu a vymiešame poriadne metličkou. Následne pridáme do zmesi pripravené ovocné pyré a opäť poriadne vymiešame metličkou. Zmes nalejeme do formičiek a dáme stuhnúť do chladničky. O dve hodiny vyberieme z chladničky maškrtu, ktorá sa zaručene skonzumuje na posedenie.


Formu na gumových medvedíkov kúpite už bežne v každom obchode s domácimi potrebami. Ja mám formy Tescoma. Jedna je v tvare medvedíkov a druhá v tvare červíčkov.


Je dobré, ak si formičky pred plnením položíte na rovný veľký tanier alebo veľkú tácku. Pri manipulácií s formou sa vám nebude z formičiek nič vylievať.




Opatrý so želatínou by ste mali byť vtedy, ak máte potvrdenú histamínovú intoleranciu, resp. máte podozrenie, že na ňu trpíte. V prípade histaminovej intolerancie, odporúčam hľadať skutočnú príčinu vzniku problému a neuspokojiť sa len s nálepkou ,, diagnóza HIT,,. To, kde je reálna príčina toho, že netolerujete vysokohistamínové potraviny vám môžem pomôcť identifikovať v rámci konzultácie.




Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page